O nama

O nama

Reč dve o nama

Pre skoro četiri decenije je na najlepšem i najšumovitijem delu planine GOČ, na lokalitetu Dobre Vode (na 920 metara nadmorske visine) osnovan i izgrađen "Centar za odmor i rekreaciju dece", današnje Dečje odmaralište "Goč". Odmaralište je registrovano kao ustanova za dnevni boravak dece. Osnovne delatnosti odmarališta su nastava u prirodi (rekreativna nastava) i zimovanje i letovanje predškolske i osnovnoškolske dece.

Planinski masiv Goča prostire se između reka Ibra i Zapadne Morave, 30 km jugoistočno od Kraljeva i 200 km od Beograda. Njegova nadmorska visina kreće se između 300 i 1,154 metara. Na istočnoj strani pokriven je bogatim i lepim šumama, a sa zapada sav je u goletima i kamenjaru. Prema severu ovaj masiv je povezan sa planinom Stolovi, a prema jugu se naslanja na masiv Kopaonika.

Teritorijalno pripada dvema opštinama - Kraljevu i Vrnjačkoj Banji. Planinski masiv Goča zastupljen je na teritoriji opštine Kraljevo delovima sliva Gvozdačke reke i reke Sokolje.

Podneblje Goča

Na planini veliko prostranstvo zauzimaju stoletne, listopadne i četinarske šume. Ima blagih nagiba i pogodnih smučarskih terena.

Kristalno čisti planinski izvori, potoci i rečice nalaze se na sve strane, kao i veštačko jezero bogato pastrmkom. Klima je umereno kontinentalna. Podneblje Goča najviše odgovara anemičnim i osobama nežnog zdravlja, naročito deci.